Uvek zanimljiva tema - koji su to kriterijumi za dobijanje vize

Postavlja se pitanje : Šta to treba neko da uradi i koji status da ima, da bi mu viza bila odobrena?

Činjenica je da ishod zavisi od samih konzula, i niko vam ne može, sa stopostotnom sigurnošću, tvrditi da će rezultat biti pozitivan. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, probaćemo da vam izdvojimo neke od kriterijuma za  koje smatramo da su neophodni kako bi student imao veće šanse za prolazak.

Prvi i osnovni uslov je da je neko redovan student, da je tekuću godinu upisao po prvi put. Drugim rečima, da nije u obnovljenoj, zamrznutoj ili nekoj random godini kreativnog naziva, koja ne podrazumeva redovan upis.

Medju vama su i oni koji su obnovili neku od prethodnih godina studija, to nije isključujući faktor, ali umanjuje šanse za dobijanje vize. Kao jedan od uslova za Work and Travel program, pojavljuje se kontinuitet u davanju ispita.

Takođe, jedan od faktora koji vam umanjuje šanse je pauza između srednje škole i fakulteta. Nadamo se da je pauza bila kraća, i da ste imali strpljenja da sačekate neku od starijih godina studija za apliciranje za program, jer će Vam to dosta uvećati šanse za prolazak.

Kod svih situacija koje su iole ričičnije piprema za razgovor i sama prezentacija prilikom razgovora sa konzulom su ključne. Tu smo da pomognemo i kod tog dela https://ideas.rs/sr/page/simulacija-ambasade/


Osim nekih uopštenih kriterijuma, postoje i neke malo konkretnije stvari kada govorimo o viziranju. 

Analizirajući prošlogodišnje ishode razgovora u ambasadi, došli smo do sledećih zaključaka:

Broj ESPB bodova je postao jedan od odlučujućih kriterijuma za dobijanje vize.. U nastavku možete videti primer po godinama studija, napravljen na osnovu naših dosadašnjih iskustava naših studenata iz ambasade. Uzeli smo u obzir situaciju da je intervju u ambasadi zakazan nakon završenog januarsko/februarskog ispitnog roka

1. godina 25 bodova od mogućih 30

2. godina 75 bodova od mogućih 90

3. godina 130 bodova od mogućih 150

4. godina 185 bodova od mogućih 210

Zakljucak je jednostavan što više bodova imate, to je bolje po vas :). Drugim rečima, sunčano leto u Americi se kuje u hladnim zimskim danima u Srbiji. 

Naravno manji broj bodova od gore navedenog Vas ne isključuje automatski od dobijanja vize, ali Vam dosta umanjuje šanse.

Prosek je, takođe, jedan od bitnih faktora. Teško je reći koji je minimalan prosek neophodan, jer varira od fakulteta do fakulteta, ali 7.0 je neka donja granica ( uvek ima izuzetaka, gde su i studentima sa nižim prosekom odobrene vize ). Opet, što veći prosek to su šanse bolje.

Engleski jezik. Nije neophodno da govorite engleski jezik kao maternji, niti se to od vas očekuje, potrebno je da razumete pitanje, i da umete da odgovorite u sto kraćem obliku.

Nema puno misterije oko cele priče. Što ste bolji student, veće su vam šanse za dobijanje vize. Značajan faktor je i lični utisak koji ostavite na konzula tokom samog intervjua.

Napominjemo da ne postoji generalno ustanovljeni uslov za dobijanje vize, svaki kandidat je zasebna priča, i sa svakim od vas ćemo posebno isplanirati papirologiju za intervju, i pripremiti sam razgovor.

Njabolja stvar u celoj priči je: od Vas sve zavisi. Ako ove redove čitate u septembru ili oktobru, to znači da imate jos dva roka i šest meseci da date što više ispita i popravite prosek. Ništa jednostavnije na svetu. Biti deo Work and Travel programa i provesti par meseci u Americi je istinska privilegija, i treba se potruditi da bi se zaslužila.




Work and Travel - Ideas
programom studentske razmene