Dosta nam je pitanja ovih dana pristiglo, a tiču se uslova učešća na programu. Drugim rečima, vas, drage kolege, interesuje koji su to kriterijumi za dobijanje vize. Šta treba neko da uradi i koji status da ima, da bi mu viza bila zagarantovana. Iako nikada ne može sa stopostotnom sigurnošću da se tvrdi da će neko dobiti vizu, studenti koji ispunjavaju sledeće uslove/kriterijume imaju velike šanse za prolazak.

Očigledno, kao što i svi znamo, prvi i osnovni uslov je da je neko redovan student, tj. da je tekuću godinu upisao prvi put, drugim rečima, da nije u obnovljenoj, zamrznutoj ili nekoj random godini kreativnog naziva, a koja ne podrazumeva redovan upis.

Ako je neko od vas imao neku od prethodnih godina obnovljenu, to nije isključujući faktor, ali DOSTA umanjuje šanse za dobijanje vize, tako da je jedan od uslova za Work and Travel program kontinuitet u davanju ispita.

Takođe, jedan od faktora koji vam umanjuje šanse je pauza između srednje i fakulteta, imajući u vidu da je bolje da je postojala što manja pauza, i da su šanse dosta veće ako ste nakon pauze student neke od starijih godina. Primer: Ako imate dve godine pauze između srednje i faksa, veće su vam šanse na 4. godini, nego na drugoj. Takođe, bolje je imati jednu nego dve godine pauze. Znam da malo zvuči kao čuvena rečenica iz Alana Forda “bolje biti zdrav i bogat, nego siromašan i bolestan“, ali tako je.


Dakle, ovde smo iscrpeli stvari koje su manje-više svima poznate. Od prošle godine su uvedene neke novine prilikom procenjivanja uslova za Work and Travel i one se sastoje u sledećem:

Broj bodova je postao jedan od odlučujućih kriterijuma. Naime, treba vam prethodna čista godina (60 ESPB bodova ) i barem jedan ispit dat iz tekuće godine. Što ste starija generacija ta se granica spušta, ali evo nekih okvirnih rezultata. Uzeli smo u obzir situaciju da se vizirate nakon marta, što će reći da ste završili januarski/februarski ispitni rok
1. godina 25 bodova od mogućih 30
2. godina 75 bodova od mogućih 90
3. godina 130 bodova od mogućih 150
4. godina 185 bodova od mogućih 210
Dakle, gore smo naveli minimalan broj bodova koji vam je neophodan da biste ispunjavali uslove za dobijanje vize. Naravno, što više bodova imate, to je bolje.

Prosek je, takođe, jedan od faktora. Teško je reći koji je minimalan prosek neophodan, jer varira od fakulteta do fakulteta, ali 7.0 je neki generalni minimum ( mada je bilo sličajeva da su vize odobravane i studentima ispod proseka 7). Opet, što veći prosek to su šanse bolje.

Engleski jezikNije neophodno da govorite engleski kao maternji, niti se to od vas očekuje, ali je neki minimalan konverzacijski nivo neophodan.

Dakle, nema puno misterije oko cele priče. Što ste bolji student, bolje su vam šanse za dobijanje vize. Naravno, u igri su i neki faktori kao što je lični utisak koji ostavite na konzula, ali nam se čini da su objektivni faktori ( čitaj: uspeh na faksu ) dosta merodavniji u odlučivanju o tome da li ispunjavate kriterijume za Work and Travel 2019, tj. da li ćete dobiti vizu.

Sjajna vest u svemu ovome je pogodite šta: od Vas zavisi. Ako ove redove čitate u septembru ili oktobru, to znači da imate jos dva roka i šest meseci da date što više ispita i popravite prosek. Ništa jednostavnije na svetu. Biti deo Work and Travel programa i provesti par meseci u Americi je istinska privilegija, i treba se potruditi da bi se zaslužila.


Work and Travel - Ideas
programom studentske razmene