Reno, NV


Poslodavac: Peppermill hotel and resort https://www.peppermillreno.com/

Pozicija:  F&B, Kitchen, Room attendant, Hotel Worker

Satnica: 9$/h na treningu (nakon toga povećanje i do 12$)

Housing: 150$/week

Engleski: Mid-Advanced

Najveći mali grad na svetu, to je moto Rina. Grad koji je Las Vegas u malom, pun kazina, dobrog noćnog života i pravog američkog duha. Kada se umorite od grada, planine i jezera su na par sati vožnje. Reno je grad koji je blizu granice Nevade i Kalifornije, na neka 4 sata od San Franciska. Već tri godine naši studenti provode leto kod ovog poslodavca, a svako ko ode, želi da se vrati naredne godine. Razlozi su mnogobrojni, ali da krenemo od početka. Studenti za posao konkurišu uživo, na Job Fair-u u Beogradu. Kada uspešno stignu do vize, lete za Rino gde ih očekuje i više nego odličan smeštaj. Studenti su smešteni u apartmanima u blizini hotela, koji su potpuno opremljeni i u njima se smeštaju po tri studenta. Cena smeštaja je oko 150$ nedeljno, što je malo iznad proseka, ali visoke satnice i niski ostali troškovi života i to čine zanemarljivim. Do posla mogu koristiti autous, za koji dobijaju mesečne karte sa popustom (oko 30$). Kada prvi put dođu u hotel, provode dve nedelje na treningu, koji je plaćen po 9$ na sat. Nakon toga, zavisno od toga kako su se pokazali, dobijaju priliku da rade u različitim delovima hotela. Pozicije su svih vrsta, kuhinja, sobar/ica, server na bazenu, room service... Posebno dobra stvar kod Peppermilla je to što većina studenata radi više poslova u okviru samog hotela, što znači dosta prekovremenih sati. Dakle, 12$ osnovna satnica, a prekovremeno 50% više, odnosno 18$. Pored toga, studenti mogu u okviru svoje smene od 8 sati da imaju obrok u kantini za zaposlene. Naravno, salad bar, žitarice, kafe, sokovi, voda su besplatni za sve zaposlene u svakom momentu. Poslodavci su vodili dosta računa o studentima, tako što su im organizovali izlete, kulturene aktivnosti i slično. Blizu Rina je jedna od najlepših jezerskih oblasti Amerike, Lake Tahoe, za sve kojima prija malo odmora od užurbanog grada, tu je jezero sa najprozirnijom vodom na svetu, odlično za sve sportove na vodi.


Lake Tahoe, CA


Poslodavci: Mourelatos Resort, Rosies Caffe, Fat Cat, Spindleshanks, Coyotee Moon

Pozicija: kitchen help, busser/runner, resort worker, ice cream seller

Satnica: 11,50$, 10,50$, 12$/14$, 11,50$, 13$

Housing: 150$/week

Engleski: Mid-Advanced

Jezero Tahoe se nalazi na granici Kalifornije i Nevade i smatra se za jedno od najčistijih jezera na svetu sa najprozirnijom vodom. Kako je ovo planinski deo Kalifornije, turisti ga posećuju i zimi, zbog skijanja, ali i leti zbog onih koji žele da izbegnu gužvu plaža na okeanu i da malo pobegnu u prirodu. Jezero se nalazi na tri sata vožnje od San Franciska, blizu je i ostalim nacionalnim parkovima Kalifornije. Takvog je geografskog položaja da se po obodu jezera nalazi dosta malih gradova, koji praktično imaju jednu glavnu ulicu oko koje su poređani restorani, barovi, prodavnice, hoteli i slično. Pirioda je prelepa i neverovatno očuvana. Ovo mesto je idealno za one koji vole hiking, bistru vodu, zelenilo i svež vazduh. Nikad nije pretoplo, čak ni tokom letnjih meseci, čak je i preporučljivo imati nešto toplije garderobe za večernje sate. Dosta restorana i resorta iz ove oblasti imamo u ponudi. U Murelatos rizortu studenti su raspoređeni na više pozicija od održavanja, preko konobarisanja na plaži. Posla ima dosta i uvek, tako da nije teško imati prekovremeno. U restoranima su dostupne pozicije u kuhinji i pozicije pomoćnih konobara. U Kaliforniji je smeštaj nešto skuplji, ali su i satnice više, tako da se to nadomesti.


Purchase, NY


Poslodavac: Century Country Club

Pozicija: Kitchen help/dishwasher, Lifeguard/dinner server assistant

Satnica: 10$

Housing: free of charge

Engleski: Mid-Advanced

Na nekih pola sata od Menhetna, u gradiću Purchase se nalazi golf klub Century. Ovo je klub zatvorenog tipa u kom se plaća članstvo. Primaju isključivo muškarce, ali pogodnosti za one koji budu leto proveli ovde su brojne. Studenti su smešteni u okviru samog posla, pa su ti troškovi nepostojeći, što je velika ušteda, jer student najčešće smeštaj plaćaju i do 2000$ po sezoni. Takođe, hrana je besplatna što je više nego dobra stvar, posebno za momke. I ako se radi na dve pozicije, zaduženja su prilično raznovrsna. Za one koji su u kuhinji posao se sastoji od pripreme namirnica za taj dan, održavanje higijene kuhinje, serviranje, pranje sudova i slično. Za momke koji rade na poziciji Lifeguard/dinner server assistant radni dan se sastoji od proveravanja kvaliteta vode na bazenu, čisćenja, vođenja računa o tome da su svi sigurni. Popodne student rade u restoranu kluba u kome su konobari ili pomoćnici konobara. Ono što je karakteristično za ovaj restoran je da nema bakšiša, sobzirom da članovi već plaćaju dosta novca da bi uopšte bili tu, ali to se ne odražava na zaradu. Zašto je to slučaj? Pa, zato što svi studenti pomažu sa apsoloutno svim što je potrebno, a samim tim imaju dosta sati. Za nekoga ko radi 80 sati nedeljno, 40 će biti plaćeno po 10$, a sve preko tih 40h će biti plaćeno 15$ (odnosno 50% više). Pored svih prednosti u smislu besplatnog smeštaja i hrane, tu je i Njujork gde ćete moći da provodite svaki slobodan dan, a možda i da vidite neku od poznatih ličnosti koje su članovi kluba.


Hilton Head Island, SC


Poslodavac: Westin Resort

Pozicija: Food runner

Satnica: 2,65$/h + tips

Housing: 125$/w

Engleski: Mid-Advanced

Hilton Head Island je ostrvo na jugoistoku Amerike i pripada obalskom delu Južne Karoline. Duge peščane plaže, topla voda okeana i prijatno toplo vreme su ono što privlači turiste već godinama. Na samom ostrvu se nalazi dosta hotela i resorta. Velika posećenost ovog ostrva znači i veliki broj prilika za dodatne poslove. Hilton Head je oduvek privlačio milionere koji tu žive ili bar provode leto. Kod poslodavca Westin student su zaposleni na raznim pozicijama, jer je to resort i posla nikad ne manjka, ali najčešće radne na poziciji bussera. To je pozicija koja pored osnovne satnice koja je prilično niska (2,65$) donosi i bakšiš koji je u suštini najveći deo zarade. Na ostrvu pored hotela postoji još par poslodavaca poput Mediterranean Bar i Grilla, Salty Dog cafea koji su više klasični poslovi na program poput rada u kuhinji i prodaje sladoleda. Ono što će se najviše dopasti studentima ovde, pored zarade, je lepota samog ostrva, al ii briga poslodavaca o studentima, pravi Southern hospitality na delu.


Vergennes, VT


Poslodavac: Basin Harbour Club

Pozicija: Dinning room server/Assistant, Recreational Coordinator

Satnica: 10,5$/h

Housing: 100$/w (food included)

Engleski: Mid-Advanced

Klub Basin Harbour je porodični hotel koji se nalazi na obali jezera. Sam Vergennes, grad gde se klub nalazi je veliko skijalište, ali turistička sezona nije ograničena na zimu. Leti, većina posetilaca su porodice sa decom kojima su sadržaji ovog kluba posebno prilagođeni. Vermont je država u kojoj na odmor dolaze ljudi sa severoistoka Amerike, koji žele da izbegnu gužvu plaža, a vrelinu gradova zamene zelenilom i čistim vazduhom. Pozicije za student su raznolike. Posao recreational coordinator podrazumeva organizovanje zabavnih sportskih aktivnosti za najmlađe posetioce. Iskustvu u radu sa decom ili kao lifeguard je više nego poželjno. Za pozicije Dinning room server se zahteva malo više snage, jer je potrebno nositi poslužavnike sa 10-15kg tereta. Uz to posao se sastoji od postavljanja stola, pospremanja za gostima i direktne interakcije sa gostima. Smeštaj za student je u okviru samog kluba po ceni od 100$ nedeljno. Bitna stvar je to što je u cenu od 100$ uključeno i tri obroka, tako das u i troškovi hrane minimalni. Sjajno mesto za sve koji žele malo mirnije leto u kom će pored rada moći da uživaju i u fizičkim aktivnostima i u lepoti samog mesta u kom su.


Glenwood, Co


Poslodavac: Hotel Colorado

Pozicija: Busser/Server

Satnica: 10,21$/h/7,18$/h+tips

Housing: 125$/w (food included)

Engleski: Mid-Advanced

Glenwood je malo mesto u Koloradu poznato po termalnim izvorima i predelima izuzetnih prirodnih odlika. Nalazi se na neka dva sata vožnje od Denvera i blizu Aspena, jednog of najpoznatijih skijališta na svetu. Poslodavac u ovom mestu je Hotel Colorado, ogroman hotel u samom centru ovog gradića. Naši student su radili na Food and Beverage pozicijama i više sun ego zadovoljni kako odnosom poslodavca prema njima, tako i zaradom. Za one koji imaju odličan engleski pozicija server u ovom hotelu je pravi izbor. Serveri u ostatku amerike rade najčešće za satnicu od 2,31. Ovde je ta osnovna satnica 7,18 $ plus bakšiš koji može ići od 60$ u proseku, pa na više. Nije loše, za ne preterano naporan posao. Šanse za drugi posao u gradu su dobre za one koji porane i koji se potrude da se dokažu kao vredni, neće imati problema. Odlična stvar u Koloradu je što je minimalna satnica 10,20$, značajno viša nego u velikom delu Amerike. Naši student su se pokazali kao dobri radnici prošle godine, tako da na kraju nisu morali da plaćaju smeštaj koji je bio u okviru hotela u kom su radili, što je značajna ušteda. Dobro iskustvo sa ovogodišnjim kandidatima svakako otvara vrata svima koji u novoj sezoni budu otišli tamo.


Rochester, MN


Poslodavac: Kahler Hospitality Group

Pozicija: Server/Hostess/Starbucks barista/Room Service/Housekeeping

Satnica: 9,45$/h; 10$/h; 11$/h; 9,98$/h; 11,21$/h

Housing: 450$/month

Engleski: Mid-Advanced

Ročester je grad u Minesoti, specifičan po svom gradskom jezgru koje je koncentrisano oko bolnice Mayo Clinic. Kompleks hotela, restorana, radnji okružuje bolnicu, a svi su u vlasništvu Kahler grupe. Sobzirom na veličinu hotela poslovi su raznoliki, od serverskih do housekeeping pozicija. Studenti sa dobrim engleskim imaju priliku da rade u restoranu kao konobari, za odličnu osnovnu satnicu. Druga pozicija je u čuvenom lancu kafeterija Starbucks. Studenti će imati priliku da nauče kako da spremaju sve kafe i frapee na meniju ovih popularnih kafića. Tu su i pozicije za room service, ili za one sa nešto slabijim engleskim – housekeeping. Ono što je sjajno kod ovog poslodavca jested a su svi student smešteni u okviru hotela u jednokrevetnim sobama, pa nema gužve i svako ima svoj proctor za privatnost i odmor. Leto u ovom gradu je malo drugačije od standardnog leta na Work and travel program, upravo jer je ovo nešto veći grad koji je aktivan tokom cele godine i gde posećenost nije javeća samo tokom leta. Prednost su svakako nešto više satnice i mogućnost prekovremenog posla kod istog poslodavca na različitim pozicijama. U obližnjim mestima su veliki šoping i outlet centri, tako da će biti dosta prilika za trošenje zarađenog novca.


Ogunquit, ME


Poslodavac: Hanson Enterprises

Pozicija: Room attendant/Dishwasher/Laundry

Satnica: 10,21 $/h

Housing: 75$/week + 50$ deposit

Engleski: Mid-Advanced

Ogankit je mesto u Mejnu, državi koja se graniči sa Kanadom. Bez obzira na to što je jako malo mesto, apsolutno je turistički orjentisano, tako da priika za više poslova ima preko glave. Turisti su uglavnom Kanađani, ali je ovo mesto popularno i kod lgbt turista (be openminded). Ovo mesto se nalazi na samom severu Amerike uz Atlantski okean. Ima dosta predivnih plaža, a klima je prilično blaga. Leta nisu prevruća, a ni neprijatna, jer vlažnost vazduha nije kao u južnijim mestima. Poslodavac Hanson Enterprises, studentima pruža odličnu mogućnost za zaradu, vode računa o svojim zaposlenima, pa svi žele da se vrate i naredne sezone. Kako mesto nije geografski veliko, svugde se lako može stići biciklom, a i mogućnosti za druge poslove su odlične. Jako interesantno mesto za mirnije leto na okeanu.


Ocean City, MD


Poslodavac: Various, hotels, restaurants, shops, amusement parks

Pozicija: Server/Sales associate/Room attendant/Dishwasher/Laundry/Hostess/

Satnica: 10,10 $/h

Housing: 1900$ per season

Engleski: Mid-Advanced

Ocean City je turističko mesto u Merilendu, rasprostranjeno na nekih 15 km peščane plaže. Tokom godine, broj stanovnika je oko 7000, dok se tokom leta taj broj zbog turista poveća na nekih million. Ovaj grad je popularan izbor za studente koji žele da ukombinuju najbolje od oba sveta, i zaradu i uživanje. Već tradicionalno, J1 studenti su ti koji iznesu celu turističku sezonu. Sobzirom da je cela privreda grada orjentisana na turizam, nije problem naći nekoliko dodatnih poslova. Pozicije su raznolike, od housekeeping do serverskih pozicija, sve zavisno od nivoa engleskog. Odlična stvar u OC je to što je osnovna satnica povećana na 10,10, značajno viša nego u većini država. Studentima stalnu podršku pruža i partnerska agencija koja organizuje sve, od vožnje sa aerodrome do smeštaja, preko vožnje do SSN kancelarije, a onda i izleta tokom leta, kartica za telephone itd. Noćni život u ovom gradu je nadaleko čuven, čemu svakako doprinosi veliki broj studenata sa Balkana.


Work and Travel - Ideas
programom studentske razmene