Eto, već ste neko vreme u Americi, pa verujem da se do sada nešto i zaradilo i polako počinjete da razmišljate o slanju para u Srbiju, eventualno vraćanju roditeljima, babama, tetkama itd…
Pa i ako ne morate nikome da vratite novac do kraja sezone, mi vam preporučujemo da ipak ne nosite keš sa sobom i pre povratka u Srbiju novac pošaljete na svoj ili račun nekog od sebi bliskih ljudi. Može sve to da se uradi za malo novca i malo vremena, a dosta je bezbednije nego da nosite novac sa sobom fizički.

Dakle, evo nekoliko načina:
1. Ostavite novac na USA računu i ponesete karticu sa sobom nazad. Ne baš praktična opcija, jer možete skidati samo limitirane sume preko bankomata, a onda su vam i kursevi prilikom promene iz dolara u drugu valutu prilično nepovoljni, pa ćete dosta izgubiti pri tim transakcijama;

2. Za brzo i praktično slanje manjih suma novca, Wester Union I Money Gram su još uvek neprevaziđeni. Osoba kojoj šaljete, može novac da podigne u svom gradu, za manje od pola sata od trenutka kad pošaljete novac. Treba poslati samo broj transakcije i završena priča. Provizije su, međutim, dosta nepovoljne te nije preporučljivo slati veće iznose, jer su provizije vezane za procenat iznosa koji se šalje. Za detalje o provizijama posetite sajtove ovih servisa;

3. PayPal – verovatno je većina ljudi do sada čula dosta o famoznom PayPal-u, servisu za plaćanje i slanje novca preko interneta. Ovaj servis omogućuje da se novac šalje preko granice, ali će zahtevati par preduslova. Prvo, ne možete imati Američki PayPal nalog, na koji možete prikačiti srpsku karticu, te sami sebi prebaciti novac iz Amerike na račun u Srbiji. Da bi se izvršila transakcija, vi morate imati PayPal nalog otvoren u Americi a osoba koja prima novac mora imati nalog otvoren u Srbiji. Takođe PayPal ima dve vrste naknada (fee) a to su naknada za međunarodni transfer (0.5% od celog transfera), i 5 USD naknada za transfer sa PayPal naloga na račun banke osobe koja prima novac. Plus, u našim bankama ne gledaju blagonaklono na transakcije koje dolaze sa PayPal-a, zbog čestih zloupotreba prilikom utaje poreza, pa je moguće da će tražiti dodatnu dokumentaciju osobi koja je novac primila.

4. I na kraju, način koji mi preporučujemo je staromodan način prebacivanja para sa računa jedne banke na račun druge. Ceo proces je relativno jednostavan. Osoba kojoj šaljete novac, treba da poseduje devizni račun u Srbiji i da traži od svoje banke INSTRUKCIJE ZA PRIJEM DOLARA iz Amerike. Te instrukcije će sadržati sledeće podatke koji su bitni vama, da biste mogli da kompletirate transfer :
– Ime i adresa osobe kojoj šaljete novac
– SWIFT kod (univerzalni kod koji ima svaka banka) i
– IBAN tj. broj deviznog računa osobe kojoj se šalje novac.
Biće tu još nekih podataka ali ova tri su najbitnija. Sa tim podacima idete u svoju banku, popunite nalog za međunarodni transfer novca i posle par dana novac leze na račun majke, oca ili kome ste već poslali. Naknada je fixna i bez obzira na iznos transakcije je 40 USD.

Ako su u međuvremenu izmislili neki novi način za slanje, koji je jednostavniji i povoljniji, vi nam pišite pa ćemo i to objaviti.

Work and Travel - Ideas
programom studentske razmene