Kao i ostali zainteresovani za Work and Travel program 2021, verovatno pratite dosadašnji razvoj situacije, pa ćemo probati da vam celokupnu sliku učinimo jasnijom, na osnovu informacija koje smo mi prikupili.

Nakon izbijanja epidemije COVID 19, američki predsednik Donald Tramp u Junu 2020. donosi uredbu, kojom se do daljnjeg  supenduju određene kategorije viza, između ostalog i  J1 - koja obuhvata učesnike Work and Travel programa. Važenje uredbe je do 31. Decembra 2020 god.

Nakon toga u Americi,a pre svega među sponzoriskim agencijama i poslodavcima, kreće aktivnost da se uredba suspednuje. U sklopu tih aktivnosti, podneta je tužba federalnom sudu u DC-ju, koja se oslanja na argumentaciju da predsednik nema ustavna ovlašćenja da tako nešto uradi. Tužba u DC-ju je odbijena, a nakon što je podneta i u Kaliforniji, sud je uvažio argumentaciju sponzora, i doneo odluku, da predsednik nema ustavna ovlašćenja da suspenduje program. Ovo je naravno krajnje pojednostavljeno tumačenje, zainteresovani za više detalja mogu posetiti linkove u produžetku:

https://www.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.cand.362746/gov.uscourts.cand.362746.87.0.pdf

https://www.facebook.com/watch/?v=2731351557086662

Šta ovo u praksi znači?

Pošto su u civilizovanim zemljama sudske odluke obavezujuće, to znači da je odmah uknuta predsednička uredba, i da programi mogu ponovo da se sprovode.

Postoje dve prepreke. Vlada/Predsednik mogu da ulože žalbu na tu odluku, a druga je da je većina konzulata u svetu još uvek zatvorena zbog pandemije virusa. Što se žalbe tiče, postoje mišljenja da i ako bude uložena , nema puno izgleda za uspeh. Viziranje će se za naše studente odvijati verovatno tek u Martu 2021., tako da verujemo da će do tada konzulati krenuti sa radom, barem u nekom kapacitetu. U Srbiji se trenutno vrše intervjui za pojedine studentske i radne vize.

Pošto je u ovo vreme veoma teško davati ikakve prognoze, koje su bazirane ne nekim relevantim činjenicama, uz veliku ogradu mi smatramo sledeće: do sada smo bili umereni optimisti da će programa biti, a nakon ove odluke optimizam je drastično porastao, i smatramo da je jedna velika prepreka uklonjena, i da su izgleda za Work and Travel 2021 dosta dobri.

Dve su potencijalne opasnosti koje još stoje na putu. Američki izbori, do kojih je ostalo jos oko tri nedelje ( trenutna administracija generalno ne gleda blagonaklono na bilo koju vrstu imigracije ) i situaciju sa epidemijom. Ako bi se ova dva faktora odvijala u pozitivnom smeru, posebno situacija sa COVID 19, smatramo da će programa sasvim izvesno biti, i da će studenti moći da provedu leto u Americi, uz povećane mere opreza.

Svakako ćemo pratiti situaciju, i blagovremeno i tačno vas obaveštavati o svim novostima.

Work and Travel - Ideas
programom studentske razmene