DA LI SE WORK & TRAVEL PROGRAM GASI?

Dragi kandidati,


Verovatno je većina vas čula glasine da je program u opasnosti i da postoji mogućnost da se ugasi već od ove godine.
Ono što možemo da vam kažemo povodom toga  je sledeće:
 
Po našim  procenama, šanse da se program nastavi u ovom obliku su 50:50.
Trenutno niko ne zna sa sigurnošću da kaže ništa više od ovoga, a koja će biti sudbina programa verovatno zna samo administracija predsednika Amerike Donalda Trampa.

I do sada je bilo pokušaja da se program ugasi ili promeni, ali su sve inicijative išle kroz Kongres ( nešto poput naše Skupštine ),
gde postoji  grupa Senatora koja štiti program a koja dolazi iz jedne i druge partije u Americi. Pošto je nova administracija uvidela, da na taj način ne može da se ukine program, pokrenuta je inicijativa da se kroz izvršne odredbe, tj. zaobilaženje Kongresa, promene pravila programa, na taj način da će ga praktično učiniti nemogućim za sprovođenje.    

Stav odeljenja, koje je zaduženo za program studentske razmene je, da nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje, te shodno tome program se sprovodi kao i do sad, ali ipak stoji činjenica da se nešto “zahuhtava” čim se tolika buka podigla,
ne samo u štampi nego i među sponzorima i svima koji su zainteresovani da program preživi u ovom obliku.

 

514641

 

Očigledan je interes mnogih poslodavaca, posebno iz turističkih oblasti, da program nastavi da se sprovodi, trenutno se u Americi vodi velika akcija lobiranja, a koji će biti ishod toga, saznaćemo najduže do kraja meseca, kako se takođe nezvanično tvrdi.

Dakle, u ovom trenutku je sve neizvesno i ne može da se nasluti kakva će biti sudbina programa. Poslodavci, sponzori i svi ostali ulažu velike napore, da se program održi, a da li će biti tako, trebalo bi da znamo do kraja Septembra.

Program “zaslužuje“ da nastavi da postoji, jer osim očiglednih benifita za poslodavce ( obrazovana i visokomotivisana radna snaga iz celog sveta ) pruža jedno jedinstveno i neponovljivo  iskustvo za same učesnike, koje je veoma teško rečima opisati, već ga treba doživeti.

IDEAS agencija će nastaviti sa redovnim aktivnostima i po planu će otvoriti prijave za novu sezonu 11. Septembra 2017,
prateći zvaničan stav,da se sa programom još uvek nije ništa dogodilo i da treba da se nastavi sa redovnim aktivnostima.

Mi se nadamo najboljem. Srećno nam bilo svima!

Pogledajte i: