Work and Travel Nemačka

KRATAK OPIS PROGRAMA

Program Work and Travel Germany omogućava studentima iz Srbije i regiona da letnju pauzu u studiranju provedu radeći neki od sezonskih poslova koji se nude na različitim lokacijama Nemačke.

U saradnji sa partnerskim agencijama i poslodavcima iz Nemačke organizujemo vaš radni angažman u nekim od brojnih restorana, hotela, prodavnica, zabavnih parkova… Satnice se kreću od 8.84 eur/hour, sa 35-45 radnih sati sedmično.

Svi studenti mogu aplicirati za ovaj program koji traje najviše tri meseca, najčešće u periodu između maja i oktobra, a zvanični rok za apliciranje za letnju sezonu 2018 je 31. mart.

Program uključuje:

  • Obezbeđivanje radne ponude
  • Obezbeđivanje smeštajne ponude
  • Radnu dozvolu
  • Zdravstveno osiguranje za vreme trajanja programa
  • Prevoz od naznačenog mesta dolaska u Nemačku do mesta poslodavca

Nakon što dobijete željeni posao, dobijate i instrukcije o samom dolasku u Nemačku. Partnerska organizacija iz Nemačke obično organizuje za učesnike 1-2 gratis noćenja u hostelu u mestu dolaska, gde se održava kratak seminar dobrodošlice uz obilazak grada ili neku sličnu aktivnost, a nakon toga vas voze do mesta  u kojem ćete raditi.

Ovaj program možete iskoristiti i da proputujete Nemačku ili druge evropske zemlje, tokom slobodnih dana ili na kraju vašeg radnog dela programa. Najveći broj studenata za putovanje koristi slobodne dane, koje dobija u dogovoru sa poslodavcem.

 

USLOVI UČEŠĆA

Da biste bili kvalifikovani za učešće na Work and Travel Germany, potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:

  • Minimum 19 godina starosti
  • Studiranje na fakultetu/univerzitetu izvan Nemačke
  • Minimalno poznavanje nemačkog jezika na A2 nivou
  • Čist kriminalni dosije

Osim ovih formalnih uslova, poželjno je  i da učesnik pokazuje zainteresovanost za nemačku kuluru, da bude voljan da radi po potrebi više ili manje od predviđenog broja sati sedmično, kao i da bude fleksibilan kada su u pitanju lokacija ili polje delatnosti.

 

APLICIRANJE I DOKUMENTACIJA

Korak 1. Dolazak u agenciju da vas upoznamo sa pravilima i opisom programa

Korak 2. Zvanična prijava na program. Tom prilikom je neophodno sa sobom poneti: pasoš, uverenje o redovnom studiranju i slika u JPEG formatu ( ovo možemo obaviti i mi u agenciji ).

Korak 3. Intervju sa predstavnicima partnerske agencije u Nemačkoj, a na osnovu koga se šalju radne ponude za poslove

Korak 4. Nakon uspešnog intervju-a i potpisivanja radne ponude, sledi proces dobijanja radne dozvole ( taj deo u potpunosti završava agencija) i nakon toga ste spremni za put.

 

CENE

Cena programa je 699 eur-a ( plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti , po prodajnom kursku komercijalne banke na dan uplate )

Prijava na program 9000 rsd

Dodatni troškovi:

250 eur-a, za prvih mesec dana troškova

200 – 450 eur-a smeštaj ( u slučaju da nije obezbeđen od strane poslodavca ),

Do 450 eur-a, depozit za smeštaj ( u slučaju da se tako zahteva )

Seminar o higijeni od 25-35 eur-a(nije obavezna za sve poslove). U nekim slučajevima poslodavac pokriva taj trošak

 

POSLOVI

Opseg poslova koji se nudi studentima je mahom iz ugostiteljskih delatnosti. U pitanju su poslovi u restoranima, fast food restoranima, poslovi čišćenja, rad u prodavnici, prodaja sladoleda i sve ostalo što uključuje povremene poslove iz oblasti ugostiteljstva.

Broj sati koji studenti dobijaju na programu se kreće od 35 sati nedeljno do 48 sati nedeljno. Broj sati na nedeljnom nivo nije zagarantovan, pa recimo može da se desi, da imate jedne nedelje manji broj sati, ali će se fond sati u tom slučaju nadoknadati sledeće nedelje.

Broj sati koji studenti treba da očekuju na mesečnom nivou je 140 minimum.

Plata se prima na kraju svakog meseca ili pocetkom narednog.