Kako aplicirati i koji su Vam dokumenti potrebni

Procedura prijave na Work and Travel program

 

KORAK 1: Prvo što treba uraditi pri prijavljivanju na Work and Travel program je zakazivanje razgovora i dolazak u agenciju. Da bismo mogli u potpunosti da Vam posvetimo naše vreme, poželjno je da se unapred najavite, bilo mejlom, sms-om ili pozivom na jedan od brojeva koji su u rubrici “KONTAKT”.

Pri našem prvom susretu ujedno vršimo i inicijalnu procenu nivoa Vašeg znanja engleskog jezika, te Vam shodno tome i Vašim preferencijama predlažemo poziciju na kojoj ćete raditi tokom leta.

apply now 1

KORAK 2: Nakon odabira pozicije potpisuje se ugovor sa Work and Travel agencijom i plaća se prva rata u iznosu od 200 USD i 9000 dinara ili 150 KM (za studente iz BiH). Ukoliko ste potpisali ugovor pre odabira radne ponude, Vaše ime se stavlja na listu, i kandidati koji su se pre prijavili na Work and Travel program imaju prednost u odabiru poslova. Takođe, pre potpisivanja ugovora neophodno je podneti pasoš i indeks na uvid.

work-and-travel-ugovorKORAK 3: Nakon potpisivanja ugovora sa Work and Travel agencijom, popunjava se aplikacija (aplikaciju možete popuniti u agenciji ili je možete preuzeti na sajtu) i vrši se prikupljanje dokumentacije koja je potrebna za uključenje na Work and Travel program. Osim kopije pasoša i indeksa, u zavisnosti od zahteva sponozora biće Vam potrebna i sledeća dokumentacija:

⇒Uverenje sa fakulteta da ste redovan student (original i engleski prevod)
⇒Dve fotografije 5X5, po standardu za Američku vizu
⇒Preporuka poslodavca ili profesora (na engleskom)
⇒CV
⇒Uverenje da niste osuđivani (original i engleski prevod)

Napomena: Ovo je dokumentacija potrebna za uključenje na Work and Travel program. Dodatna dokumentacija će biti potrebna za zakazivanje intervjua u Američkoj ambasadi.

intervju-za-posao-amerikaKORAK 4: Sledeći korak je intervju sa poslodavcem ili sponzorskom agencijom u SAD-u. Intervju će se obaviti preko skajpa. S obzirom na to da je ovo odlučujući korak u dobijanju željenog posla (sam poslodavac uvek u krajnjoj instanci odlučuje da li će određenu osobu izabrati za određeni posao), mi potpuno besplatno organizujemo pripremu studenata za ovaj razgovor.

Ove pripreme će se obaviti po grupama od nekoliko ljudi i biće prilagođene specifičnostima pozicije za koju aplicirate. Na pripremama neće biti obraćana pažnja samo na engleski jezik, već i na Vaš nastup, način izražavanja i komunikacije, biće Vam predočena i specifična pitanja koja se u velikom broju slučajeva ponavljaju.

KORAK 5: Posle potpisivanja “ Job offer-a” i potvrde da ste dobili željenu poziciju, čeka se određeni period da stigne “DS-Formular”, koji će Vam biti jedan od neohodnih dokumenata za intervju u ambasadi. U međuvremenu sledi prikupljanje dokumentacije za ambasadu i Vaša priprema za sam intervju. Za kandidate koji slabije govore engleski jezik IDEAS organizuje pripreme u svojim prostorijama, mada iz našeg iskustva slobodno možemo reći da će Vam i osnovno poznavanje engleskog jezika omogućiti dobijanje vize bez ikakvih poteškoća.

KORAK 6: Kada uspešno prođete i Korak 5, očekuje Vas kupovina karte i orijentacija pred odlazak u Ameriku. Ova ORIJENTACIJA je obavezna za sve učesnike. Tu ćete se upoznati sa još nekim važnim pravilima programa, lokalnim zakonima, običajima i svemu ostalom što je neophodno da biste uspešno kompletirali program.

Važna napomena: U svakom koraku tokom aplikacionog procesa možete doći na konsultacije i očekivati pomoć od osoblja IDEAS a u vezi sa svim pitanjima, kao što su: planiranje puta, pronalazak smeštaja, kupovina karata za prevoz u Americi, zakazivanje hotela i sve drugo za šta mislite da bismo Vam mogli biti od pomoći.

Pozovite nas, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja

M:+381 (0) 69 199 6959

T:+381 (0) 11 406 9158