Ambasada

Intervju za vizu u američkoj ambasadi

Kada je reč o intervjuu u Ambasadi SAD, može se reći da je ovo proceduralni korak koji Vam neće zadavati mnogo poteškoća. Dva glavna kriterijuma kojima se u Američkoj ambasadi rukovode su:

Vaš uspeh na akademskim studijama.

Naime, da biste uspešno prošli intervju morate biti redovan student na nekom od akreditovanih Univerziteta u Republici Srbiji ili Bosni i Hercegovini, tj. u tekućoj godini morate davati ispite i slušati predavanja.

Svi studenti čiji je status obnovljena godina, zamrznuta godina, apsloventski staž, produžena godina ili bilo koja druga vrsta statusa koji se može posedovati u našim školama, a nije u skladu sa redovno upisanom godinom, nemaju pravo apliciranja za vizu.

Ovo ne važi za studente iz BiH, gde je dozvoljeno da studenti imaju status obnovljene godine, apsolventa ili kolizije.

Studenti koji su sada upisali prvu godinu ili su na master studijama, moraju da pokažu da su napravili dovoljan napredak od početka studija, da ih možemo smatrati “bona fide” studentima. Studentima sa ovim statusom toplo preporučujemo da osim standardnih dokumenata, pri intrevju sa sobom imaju ili peporuku nekog od profesora, ili uverenje da redovno prisustvuju vežbama tj. predavanjima, kako bi potkrepili svoju poziciju za vreme samog intervjua.

Ako su svi gore navedeni uslovi ispunjeni, bez brige, veoma lako ćete doboti vizu. : )

⇒ Drugi, malo manje važan kriterijum je engleski jezik.

Ukoliko ste uspešno prošli intervju sa poslodavcem tj. Sponzorskom agencijom, nećete imati problem. Sve što se od vas traži je da znate engleski jezik za osnovno svakodnevno sporazumevanje.

intervju u ambasada za americku vizuZa sva dodatne informacije o bilo kom koraku kad Work and Travel avanturi, možete slobodno da nas pozovote i pitate sve što vas interesuje.

M:+381 (0) 69 199 6959

T:+381 (0) 11 406 9158

 

Kako izgleda intervju za vizu u ambasadi

Na samom intervjuu bilo bi poželjno da se pojavite petnaestak minuta ranije i da sačekate da Vas službenik ambasade prozove. Posle ulaska u ambasadu dobijate broj, na osnovu koga ćete biti prozvani na jedan od šaltera.

Pošto je ponekad gužva u ambasadi, možda nećete čuti kada Vaš broj bude prozvan, ali možete pratiti na ekranu na kome se pojavljuju redni brojevi koji su po redu i broj šaltera.

Na prvom šalteru će Vam uzeti otiske prstiju. Pažljivo slušajte instrukcije službenika (nekada su na srpskom, a nekada na engleskom). Ako se desi da nešto ne čujete, zbog pozadinske buke, slobodno i bez ustručavanja pitajte da se instrukcija ponovi.

Kada ovo uspešno obavite, vraćate se na svoje mesto i čekate da dođete na red za razgovor sa konzularnim službenikom ambasade. Proces se opet ponavlja. Kada Vaš broj ili broj šaltera izađu na ekranu, Vi ste na redu za intervju.

U većini slučajeva pitanja će biti rutinska (po potrebi, studenti prolaze pripremu za razgovor u agenciji) i sa njima ćete biti upoznati u agenciji. Najvažnija stvar kod intervjua je ostati smiren, pribran, pažljivo slušati sva pitanja koja su Vam postavljena, i davati precizne odgovore.

Ne treba se upuštati u preterano komplikovana objašnjenja, ako odgovori mogu da budu relativno kratki i precizni. Osim samih odgovora na ova pitanja bitan je i Vaš stav i nastup. Ne zaboravite da Vi treba da ubedite službenika da ste veoma motivisani i da stvarno želite da učestvujete na ovom programu.

U slučaju nekog „provokativnog pitanja“ (npr. zašto su Vam ocene slabe), opet treba ostati smiren i pribran i dati logično objašnjenje (npr, zbog toga što sam za vreme studija bio posvećen i vannastavnim aktivnostima).

U slučaju da niste sigurni da ste tačno čuli pitanje, slobodno pitajte da se pitanje ponovi ili za dodatno objašnjenje (ovo može biti koristan trik ako niste sigurni šta da odgovrite, pa će Vam tih nekoliko dodatnih sekundi dobro doći).

 

Studenti iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji konkurišu na Work and Travel program imaju veoma visok nivi prolaznosti na ovom intervjuu, posebno ako se uporedi sa studentima iz recimo Ukrajine i Rusije.

Službenicima ambasade nije u interesu da Vas odbiju, ako ispunjavate dva gore navedena kriterijuma (a s obzirom na to da ste stigli do ovog koraka, po našoj proceni ih i te kako ispunjavate), onda će ovo biti samo još jedan uspešan korak ka Vašoj letnjoj avanturu koja se zove Work and Travel.