Da li mogu da putujem van Amerike?

Poslednjih dana dobijamo dosta pitanja od naših kandidata, da li mogu da putuju van teritorije SAD-a, a nakon toga se vrate u Ameriku da bi nastavili da rade, putuju ili prosto da bi uhvatili avion nazad.. Odgovor je DA, ali treba imati na umu neka ograničenja.

Prvo, možete napustiti Ameriku i vratiti se samo U RADNOM DELU vašeg programa, tj. do datuma koji vam stoji na vizi. Dakle, poslednji mesec, koji nije upisan u pasoš, možete iskoristiti samo za putovanja u okviru granica Amerike, nikako van.

Drugo, iako putujete i vraćate se u radnom delu programa, treba da imate na umu da službenicima na granici može delovati dosta sumnjivo ako se, recimo, vraćate u Ameriku dan ili dva pre isticanja vaše vize. Iako je dozvoljeno nešto takvo, zapamtite da službenici na granici imaju pravo da vam odbiju ulazak, bez obzira što je viza još uvek validna. Ono što mi preporučujemo je da se povratak u Ameriku obavi, minimum nekih desetak dana pre isteka vize, jer su manje šanse da ćete imati probleme prilikom ponovnog ulaska u zemlju.

Osim toga, neophodno je obavestiti vašeg sponzora o namerama da napustute Ameriku i vratite se ( pod uslovom da ste sve dogovorili sa poslodavcem prethodno, jer ste još uvek u radnom delu programa ) a oni bi trebalo da na osnovu toga, update-uju vaš SEVIS profil. Šta tačno oni urade, to nismo sigurni, jer nemamo uvid u to, ali ih svakako treba obavestiti.

Mi preporučujemo, posebno u svetlu poslednjih političkih dešavanja u Americi, da uopšte ne napuštate terotoriju Amerike, i da, ako već koristite turistički deo programa, proputujete Amerikom, jer je to ogromna zemlja sa dovoljno fascinantnih stvari za videti i posetiti, a biće prilike i za ostale lokacije van Amerike, samo je možda zgodnije ostaviti ih za neki drugi put.